Czy maski Respro można poddać dezynfekcji termicznej (pasteryzacji)?

2020-03-27
Czy maski Respro można poddać dezynfekcji termicznej (pasteryzacji)?
Metoda pasteryzacji, której nazwa pochodzi od nazwisko słynnego francuskiego badacza Ludwika Pasteur’a jest powszechnie wykorzystywana do konserwacji żywności i polega na poddaniu obróbce cieplnej w temperaturze powyżej 60 stopni przez okres minimum 30 minut. Celem takiego zabiegu jest eliminacja drobnoustrojów i zapewnienie długiego terminu do spożycia. Jak ta metoda może być wykorzystana do ochrony przed koronawirusem i czy maski poddane takiej obróbce nie utracą swoich możliwości i nie ulegną uszkodzeniu?

Po pierwsze metoda pasteryzacji jak najbardziej nadaje się do eliminacji koronawirusa. W tym temacie wypowiadają się specjaliści.
Patrz: https://portal.abczdrowie.pl/w-jakiej-temperaturze-i-jak-dlugo-zyje-koronawirus-dr-pawel-grzesiowski-odpowiada

Po drugie należy wskazać, że maski Respro w procesie certyfikacji przeszły badania na zgodność z normą EN149:2001 + A1:2009 dla klasy ochrony FFP1 R w trakcie, których sprawdzano m.in. czy po tzw. kondycjonowaniu termicznym maski zachowają swoje właściwości filtracyjne. To konkretne badanie polegało na umieszczeniu całej maski (bez rozkładania jej na czynniki pierwsze) w piecu o ustabilizowanej temperaturze 70 stopni na okres 24 godzin. Po upływie tego czasu maska poddana została ponownie badaniu na poziom filtracji i nie wykazała utraty swoich własności. W wyniku kondycjonowania nie zostały zarejestrowane żadne uszkodzenia masek.

To działanie zostało przez nas powtórzone w domowych warunkach w dobrej jakości piekarniku o programowalnej i stabilnej temperaturze z funkcją termo-obiegu. Po nagrzaniu się pieca - maski umieszczono w nim na okres 1 godziny w temperaturze 65 stopni.  Po wyjęciu maski nie wykazały żadnych odkształceń. Oczywiście należy tu wskazać kilka istotnych warunków:
1) Piekarnik musi być wstępnie podgrzany do temperatury 60-70 stopni,
2) Urządzenie musi zapewnić ustawienie stabilnej temperatury o wysokości 60-70 stopni.
3) Brak stabilności temperatury piekarnika lub ustawienie wyższej temperatury może doprowadzić do nieodwracalnego zniszczenia maski.
4) Funkcja termo-obiegu wydaje się dodatkowym ułatwieniem w tym procesie.  
5) Maska powinna przebywać w takich warunkach przez okres min. 30 minut.

Już teraz zapoznaj się z ofertą i wybierz coś dla siebie. Postaw na Respro!

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel